OTAK-OTAK IKAN TENGGIRI
bahan A
- 500 gram isi ikan tenggiri
bahan B (dikisar) :
- 15 tangkai lada kering
- 12 ulas bawang merah
- 6 ulas bawang puteh
- 1/2" halia
- 1/2" lengkuas
- 1" kunyit (boleh gunakan kunyit serbuk)
- 3 batang serai
- 3 biji buah keras
- air asam jawa (biasanya admin tambahkan air asam jawa ni semasa mengisar)
bahan C:
- 2 sudu rempah kari
- 1 sudu teh serbuk ketumbar
- 1 sudu besar cili serbuk (pilihan untuk warna dan kepedasan)
- 5 helai daun limau purut
bahan D:
- 2 biji telur
- 2.1/2 sudu besar tepung sagu
cara2nya:
- panaskan minyak
- tumis bahan kisar sehingga wangi dan garing
- masukkan rempah kari, ketumbar serbuk dan cili serbuk, gaul rata mask sehingga pecah minyak
- masukkan santan dan daun limau purut,
- tambah garam dan gula secukupnya.
- didihkan sehingga kuah pekat
- matikan api dan sejukkan
- apabila sambal sudah sejuk keluarkan daun limau purut
- kemudian masukkan isi ikan yang telah dihancurkan, 2 biji telur dan juga tepung jagung gaul sebati
- ambil daun pisang, letakkan 2 sudu pes otak-otak dan balut, kemudian stapler dihujungnya (macam membungkus lepat
- panggang sekita 5-4 minit setiap bahagian
- sebahagian lagi boleh dikukus, disejukkan dan dipotong ikut saiz yang disukai. boleh disejuk beku dan digunakan untuk membuat popia otak2
Tiada ulasan:
Catat Ulasan