LASAGNA AYAM (Chicken Lasagna)
Bahan-bahan
- 10 kepingan pasta lasagna
Untuk sos
- 400 grams daging ayam kisar
- 2 bawang besar dipotong dadu
- 2 bawang putih dimayang
- 3 cawan sos tomato buatan sendiri
- 1 sudu teh, herba campuran
- 1 sudu teh, serbuk campuran rempah
- Secubit serbuk kasar lada hitam
- Garam
- Minyak zaiton
Untuk lapisan
- 50 grams mentega
- 3 sudu besar tepung serbaguna
- 4 sudu besar susu segar
Untuk tabur
- 100 grams keju mozzarella
- 3 sudu besar serbuk keju parmesan
- 3 tangkai daun selasih dipotong kecil
Langkah-langkah
- Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celcius.
- Panaskan minyak zaiton. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan daging ayam sehingga daging ayam menjadi kering.
- Masukkan sos tomato dan kacau.
- Masukkan herba campuran dan rempah campuran serta garam. Kacau sehingga sebati. Ketepikan
- Dalam bekas yang lain, cairkan metega dan masukkan tepung serbaguna kacau sehingga menjadi bergentel dan masukkan susu cair dan terus mengacau. Ketepikan.
- Dalam bekas empat persegi sapukan mentega pada bahagian dasar dalam dan masukkan 1/3 daripada campuran sos dan daging ayam. Susun kepingan pasta menutupi keseluruhan bekas.
- Di atas kepingan pasta lasagna diletakkan 1/3 lagi campuran sos dan daging ayam, kemudian dilapiskan dengan bahan lapisan dan ditabur dengan mozzarella dan parmesan.
- Ulang langkah di atas sehingga menutupi keseluruhan untuk lapisan ketiga.
- Tutup pada bahagian atas bekas dengan kepingan aluminum agar wap akan melembutkan kepingan pasta lasagna. Masukkan kedalam ketuhar selama 15 – 20 minit.
- Keluarkan bekas dan buka kepingan aluminum, tambah keju mozarella dan parmesan, dan masukkan semula ke dalam ketuhar tanpa ditutup dengan aluminum selama 15 minit.
- Keluarkan untuk dihidang.
Nampak sedap betul. Kalau masak untuk anak-anak ni mesti diorang suka.
BalasPadamMaksimumkan Peluang Anda Untuk Hamil
memang sedap... cuba sekali pasti nk lagi... selamat mencuba :)
Padam