bahan2 nya
- Tepung gandum 1 kilogram
- Telur ayam saiz sederhana 5 biji (putih sahaja)
- Cuka 3 camca besar
- Air 1 1/2 cawan
- Garam secubit atau secukup rasa
Cara-cara :
- Asingkan putih telur dan kuningnya.
- Campurkan garam ke dalam tepung
- masukkan putih telur dalam adunan tepung dan gaul sebati.
- Masukkan cuka ke dalam adunan dan satu setengah cawan air dan pukul bater untuk beberapa minit sehingga kelihatan bater sempurna tergaul.
- Biarkan untuk sekurang-kurang setengah jam tertutup dan dalam suhu bilik.
- Panaskan kuali dan letakkan minyak sedikit yang disapu mengguna tuala bersih. Curahkan bater cair dan bentuk bulat menggunakan senduk. Biarkan bahagian tepi meleding dan angkat kepingan kulit popia tersebut.
*BATER=ADUNAN
Tiada ulasan:
Catat Ulasan