
NASI DAGANG
bahan2 A
- 1 cawan beras wangi
- 1 sudu makan halba
- 3 cawan santan (1 biji kelapa)
- 1 sudu makan gula
- garam secukup rasa
Bahan B :
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 inci halia
Caranya :
- Basuh beras kemudian toskan.
- Masukkan bahan yang dihiris dan semua Bahan A ke dalam periuk non-stick dan kacaukan di atas dapur sehingga santan sebati dengan beras.
- Masukkan beras dan santan yang sudah sebati ke dalam kukusan berlubang.
- Kukuskan sehingga naik wap selama 30 minit.
- Hidangkan dengan gulai ikan tongkol dan acar timun.
GULAI IKAN TONGKOL
Bahan-Bahan :
- 1 ekor ikan aya@tongkol
- 3 keping asam keping
- sedikit garam
- air secukupnya
REBUSKAN IKAN TERLEBIH DAHULU
- Bersihkan ikan aya dan potong.
- Masukkan dalam periuk dan masukkan asam keping, garam dan air.
- Air hendaklah melebihi paras ikan.
- Masak dengan api sederhana sehingga air tinggal lebih kurang 1/4.
- Lagi lama ikan dimasak lagi sedap, isi ikan pun lebih pejal.
Bahan Untuk Kuah :
- 4 sudu besar cili mesin
- 7 biji bawang merah *
- 3 ulas bawang putih *
- 1 inci halia *
- 1 inci lengkuas *
- 1 inci kunyit hidup * ( * diblend )
- 3 sudu besar rempah gulai nasi dagang ~ boleh guna rempah cap bunga ros kalau tak ada rempah khas utk gulai nasi dagang
- 2/3 cawan santan fresh/pekat
- 4 cawan air
- air asam jawa
- sedikit belacan ~ optional/ tak letak pon x pe
- nisan/gula melaka
- garam
- sedikit gula
- 7 - 9 biji cili padi
- minyak
Bahan Penumis:
- 1 batang kulit kayu manis
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 1 kuntum bunga lawang
Caranya :
- Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan penumis.
- Biarkan hingga wangi dan masukkan cili mesin.
- Goreng hingga cili menjadi garing dan masukkan bahan-bahan yang diblend.
- Masak hingga sedikit kering dan masukkan rempah gulai.
- Masukkan 1/2 cawan air dan masak lagi hingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan lebihan air dan masak hingga mendidih.
- Masukkan santan dan renihkan hingga kuah mendidih sambil sesekali mengacau.
- Masukkan air rebusan ikan, jus asam jawa, belacan, nisan/gula melaka, garam dan gula.
- Masak hingga kuah sedikit pekat dan masukkan ikan yang dah dimasak tadi.
- Renih lagi kuah hingga kepekatan yang disukai.
- Sekiranya kuah terlalu pekat dan tak pecah minyak bolehlah ditambah air panas dan masak semula hingga keluar minyak.
- Masukkan cili padi dan masak lagi sekejap dan baru lah dipadamkan api.
** ikan aya lebih sedap direbus lebih awal dan dibiarkan supaya rasa masam-masam tu meresap ke dalam isi ikan.
** kalau ada belimbing buluh, boleh lah ditambah dalam gulai ni....nanti rasa gulai lagi sedap.
ACAR TIMUN
Bahan-Bahan :
- timun
- carrot
- bawang merah
- cili merah
- cuka, gula & garam secukup rasa
cara nya :
- Semua bahan sayuran termasuk cili dan bawang dihiris memanjang.
- Rendam sekejap hirisan timun dan carrot dalam air kapur. Toskan.
- Satukan sayuran, cili, bawang dalam sebuah bekas. Curahkan cuka dan perasakan dengan gula dan garam sesedap rasa. Jika suka boleh tambah dengan sedikit perahan limau kasturi. Gaul sebati.
- Biarkan ia mesra seketika sebelum sedia untuk dimakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan