Ahad, 18 Mei 2014

Walnut Brownies Chocolate Cheese Cake


Bahan-bahan:

250g butter
3 biji telur
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan gula castor
1 1/2 cawan tepung
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil soda bikarbonate
1 sudu kecil esen vanilla
Kacang walnut yang dipanggang dan dicincang
* Sukatan guna cawan teh

Topping:

250 gm cream cheese
1/2 cawan gula castor
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara:

1. Cairkan butter sampai cair, .bila dah cair tu campurkan serbuk koko tadi pastu kacau rata. Pukul telur dan gula kasi sebati, nak pakai mixer boleh nak handwisk pun boleh.

2. Dah siap masukkan susu cair, esen vanilla, gaul lagi pastu baru masukkan tepung dan soda bikarbonate. kalau rajin ayaklah

3. Untuk adunan dah siap! Panaskan oven 170C. Masukkan adunan tadi dalam loyang petak, taburkan segala jenis kacang yang ada. lapiskan dengan kertas minyak nanti senang nak keluarkan kek. Masak, lebih kurang 20 minit pastu nanti keluarkan balik.

4. Yang ini untuk topping atas pulak. Masukkan cream cheese pukul guna pemutar, dah kembang masukkan gula dan telur tadi tambah esen vanilla sikit.

5. Tuang topping cream cheese tadi atas kek yang sudah dikeluarkan tadi, pastu bakar balik dalam 15 minit, bergantung pada keluasan dan kelebaran oven memasing. Agak-agak dah kuning keemasan tu masak lah tu.

6. Corak atas tu, tinggalkan sikit adunan coklat tadi, masuk dalam beg plastik air..pastu gunting sikit tang bucu dan paipkan atas cheese tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan