Ahad, 18 Mei 2014

Udang masak sambal merah bersama tempoyak

Gambar: Udang masak sambal merah + tempoyank
By: Aisyah kem pga bt10 sdkn
FB: Buku Resepi

Bahan:
Bberapa ekor udang yg tlg d bersihkn *
1/2sudu serbuk kunyit*
2 ulas bwg putih yg tlh dtumbuk lumat*
Sedikit garam* 
Minyak utk mgoreng(goreng tohor)
2 ulas bwg merah
2 sudu bsr cili giling
2 cm / sbsr ibu jari belacan
2 sudu tempoyak
Gula, garam dan 1 sudu bsr cukup rasa

Cara mbuat:
-satukn bhn2 yg btanda *, perap dlm 5 ke 10 minit...goreng dlm 3 ke 5 minit.. angkt dan ketepikn
-jika minya tadi ssuai utk menumis truskn guna jika bnyk kurangkn jika sdikit tambahkn...
-tumis bwg, belaca sehingga naik bau dan kperangan...
-masukkn cili giling dan tumis...tambah sdikit air... msk sehingga mdidih...
-masukkn garam, gula, tempoyak dan cukup rasa.....msk lg...dan rasa..
-masukkn udang td dan perlahankn api..gaul dan jika igin rasa blemak masukkn santan dan gaul...xnk letak pun xpe....
-siap utk d hidang........SELAMAT MENCUBA. .....TQ


Bahan:
  • Beberapa ekor udang yang telah di bersihkn *
  • 1/2sudu serbuk kunyit*
  • 2 ulas bwg putih yang telah dtumbuk lumat*
  • Sedikit garam* 
  • Minyak utk mengoreng
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 sudu bsr cili giling
  • 2 cm  belacan
  • 2 sudu tempoyak
  • Gula, garam dan 1 sudu besar cukup rasa

Cara-cara:
  • satukan bahan2 yang bertanda *, perap 5 ke 10 minit...
  • goreng dlm 3 ke 5 minit.. angkt dan toskan
  • jika minyak tadi ssuai utk menumis truskn guna jika bnyk kurangkn jika sdikit tambahkn...
  • tumis bwg, belacan sehingga naik bau dan kperangan...
  • masukkn cili giling dan tumis...tambah sdikit air... msk sehingga mdidih...
  • masukkn garam, gula, tempoyak dan cukup rasa.....msk lg...dan rasa..
  • masukkn udang td dan perlahankn api..gaul dan jika ingin rasa blemak masukkn santan dan gaul...taknak letak pun takpe....
  • siap utk d hidang........SELAMAT MENCUBA. .....
#sedap di makan bersama nasi panas...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan