
Bahan:
- Beberapa ekor udang yang telah di bersihkn *
- 1/2sudu serbuk kunyit*
- 2 ulas bwg putih yang telah dtumbuk lumat*
- Sedikit garam*
- Minyak utk mengoreng
- 2 ulas bawang merah
- 2 sudu bsr cili giling
- 2 cm belacan
- 2 sudu tempoyak
- Gula, garam dan 1 sudu besar cukup rasa
Cara-cara:
- satukan bahan2 yang bertanda *, perap 5 ke 10 minit...
- goreng dlm 3 ke 5 minit.. angkt dan toskan
- jika minyak tadi ssuai utk menumis truskn guna jika bnyk kurangkn jika sdikit tambahkn...
- tumis bwg, belacan sehingga naik bau dan kperangan...
- masukkn cili giling dan tumis...tambah sdikit air... msk sehingga mdidih...
- masukkn garam, gula, tempoyak dan cukup rasa.....msk lg...dan rasa..
- masukkn udang td dan perlahankn api..gaul dan jika ingin rasa blemak masukkn santan dan gaul...taknak letak pun takpe....
- siap utk d hidang........SELAMAT MENCUBA. .....
#sedap di makan bersama nasi panas...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan