Bahan2:
- 75g mentega
- 200g biskut marie, dihancurkan
- 500g philadelphia cream cheese
- 397g susu pekat
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 3 telur, dipukul
- zest sebiji buah lemon, diparut halus
- 150g blueberries (sy guna 125gm je)
Cara2:
1. Cairkan butter dan gaulkan bersama serbuk roti merry. Ratakan dlm acuan. Tekan dan padatkan. Sejukkan selama 20 min.
2. Panaskan oven pd suhu 170c
3. Pukul cream cheese sampai lembut. Masukkan susu. Pukul lagi sehingga sebati. Masukkan telur satu persatu. Masukkankan lemon zest dan vanilla. Gaul sebati.
4. Tuangkan adunan cheese ke dlm loyang. Taburkan blueberry cheese ke atas adunan.
5. Bakar dlm oven bersuhu 170c selama 1 jam. Sejukkan dan boleh dipotong.
P/s; Gunakan acuan spring foam dan guna teknik water bath supaya permukaan kek cantik. Hiaskan dgn taburan gula aising ikut suka
Tiada ulasan:
Catat Ulasan