Ahad, 18 Mei 2014

Pandan Custard Layered Cake


Bahan2 untuk membuat sponge cake pandan:

  • *125 gm tepung gandum
  • * 1 camca teh baking powder (*disatukan dan diayak)
  • 130 gm gula pasir
  • 5 biji telur gred A
  • 75 gm minyak jagung
  • 15 gm ovallete
  • 1 sudu teh pes pandan (klu takde blh ganti dgn 40ml air daun pandan+pewarna hijau)
  • 2 sudu besar susu segar/cair

Bahan custard pandan:
Bahan A
  • 500 ml air pandan(kisar 5 helai daun pandan)
  • 160gm gula kastor
  • 2-3 sudu besar serbuk instant jelly

Bahan B
  • 400ml santan pekat
  • 85gm tepung Heon Kwee hijau
  • 1 sudu teh pewarna hijau epal
  • 1/8 sudu teh garam halus

Cara membuat kek:
1. Satukan semua bahan2 kecuali tepung ke dalam bowl mixer.
2. Pukul hingga kembang dan gebu
3. Bila dah betul2 kembang,perlahankan speed mixer dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis.Pukul sehingga sebati.
4. Griskan loyang 8 inci dengan marjerin dan alaskan permukaan bawah loyang dengan kertas minyak. Kemudian bakar dalam oven pada suhu 175 celsius selama 30 minit.Bila cake dah masak, biarkan cake betul2 sejuk pada suhu bilik dan baru dipotong 2-3 bahagian.

Cara membuat custard:
1.Satukan semua Bahan A dalam mangkuk dan kacau hingga sebati. Guna whisker or sudu je.
2.Dalam mangkuk lain, satukan Bahan B dan gaul sehingga tidak berketul. Masukkan adunan ni ke dalam adunan A, kacau di atas api sederhana sehingga pekat dan masak hingga mendidih. Angkat dan sejukkan sebentar.
3.Sediakan loyang 9 inci yg boleh di bukak tutup untuk lg senang dan basahkan sedikit. Masukkan lapisan kek yg pertama dan kemudian tuang custard hingga menutupi keliling loyang. Hentakkan sedikit loyang dan tekan2 kek sedikit.
4. Letakkan lapisan kedua dan tuang lagi custard. ulang sehingga habis. Hentakkan lg supaya kek padat. Sejukkan kek selama sejam.
5. Keluarkan kek yg sejuk dan bolehla di hias. Sy letak kelapa kering je.

Selamat mencuba. :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan