
BAHAN2 A
- Mee Teow 1 bungkus
- Telor. 3 biji
- Minyak masak secukup nya
Bahan2 B
- Lobak merah
- Putik jagung
- Bunga kobis
- Petai belalang/ lada benggala.
- {Semua bahan d atas dipotong memanjang.}
- Bebola ikan
- Fish cake
- { d potong }
Bahan2 C
- Cili api
- Bawang merah
- Bawang putih
- { bahan atas d tumbuk}
- Udang besar
- Ayam rebus nak ambil air nya.
- Perasa adabi
- Garam
- Tepung jagung
Cara2
- Pecah telor d gaul kan dengan mee teow tadi sampai sebati.
- Mee teow jangan d potong. Ambil satu senduk bulat ramuan tadi kemudian d goreng. Jangan lerai kan mee teow tadi biar jadi seperti telor dadar. Masak sampai kuning api nak perlahan. Kemudian angkat dan ulangi sampai habis adunan. Ok ketepi kan.
- Tumis bawang merah dan putih sampai garing
- Masukan ayam kemudian lobak/ bunga kobis/ petai belalang/ putik jagung. Masak sampai rangup.
- Masukan air rebusan ayam secukup nya.bebola ikan/ fish cake / khailan dan air bancuhan tepung jagung tujuan untuk memekatkan kuah.
- Masukan garam / perasa dan akhir sekali udang. Masak sampai pekat dan angkat.
SELAMAT MENCUBA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan