Khamis, 3 Julai 2014

RESEPI KUE TEOW KUNGFU...






BAHAN2 A
  • Mee Teow 1 bungkus
  • Telor. 3 biji
  • Minyak masak secukup nya


Bahan2 B
  • Lobak merah
  • Putik jagung
  • Bunga kobis
  • Petai belalang/ lada benggala.
  • {Semua bahan d atas dipotong memanjang.}
  • Bebola ikan 
  • Fish cake
  • { d potong }

Bahan2 C
  • Cili api
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • { bahan atas d tumbuk}
  • Udang besar
  • Ayam rebus nak ambil air nya.
  • Perasa adabi
  • Garam
  • Tepung jagung

Cara2
  1. Pecah telor d gaul kan dengan mee teow tadi sampai sebati.
  2. Mee teow jangan d potong. Ambil satu senduk bulat ramuan tadi kemudian d goreng. Jangan lerai kan mee teow tadi biar jadi seperti telor dadar. Masak sampai kuning api nak perlahan. Kemudian angkat dan ulangi sampai habis adunan. Ok ketepi kan.
  3. Tumis bawang merah dan putih sampai garing
  4. Masukan ayam kemudian lobak/ bunga kobis/ petai belalang/ putik jagung. Masak sampai rangup.
  5. Masukan air rebusan ayam secukup nya.bebola ikan/ fish cake / khailan dan air bancuhan tepung jagung tujuan untuk memekatkan kuah.
  6. Masukan garam / perasa dan akhir sekali udang. Masak sampai pekat dan angkat.

SELAMAT MENCUBA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan