
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam saiz sederhana ( di potong dan dibersihkan )
- 2 biji bawang besar (dikisar)
- 4 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 inci halia (dikisar)
- 1 inci kunyit hidup ( dikisar )
- 1 sudu teh jintan manis ( dikisar )
- 1 sudu teh jintan putih ( dikisar )
- 1 sudu makan ketumbar ( dikisar )
- 2 batang serai (dikisar)
- 3 -4 biji buah keras ( dikisar )
- 2 sudu besar cili kisar
- 1 biji kelapa diambil 1 liter santan -
- 1 keping asam gelugur
- Garam dan gula secukup rasa
- air secukupnya untuk kuah
- Minyak masak untuk menumis
Cara Penyediaan
- Satukan bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, serai, jintanmanis, jintan putih, biji ketumbar, buah keras dan cili kisar dalam blender kemudian kisar bahan2 hingga hancur.
- Tumis bahan kisar tadi hingga pecah minyak, kemudian masukkan santan dan air.
- Masak dan kacau hingga kuah mendidih.
- Masukkan sedikit garam, asam gelugur dan gula. Sesuaikan rasanya.
- Masukkan ayam yang telah dipotong2 dan dibersihkan tadi kedalam kuah dan masaklah hingga ayam 3/4 masak.
- Setelah ayam 3/4 masak keluarkan ayam tadi dan ketepikan.
- Sementara itu, kuah ayam tadi dimasak hingga pekat dan diangkat.
- Susun ayam tadi di dalam tray, lumurkan dengan kuah tadi dan bakar dalam oven selama 20 – 25 minit.
- Balik2kan ayam tadi dan lumur sekali lagi dengan kuah dan bakar selama 20 – 25 minit lagi….
- Angkat dan sedia utk dihidangkan.
** ayam boleh juga di bakar di atas arang… tp saya bakar dalam oven utk lebih mudah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan