Bahan-Bahan :
1500 ml air
1 tin susu cair
2 cawan gula - boleh tambah lagi, ikut kemanisan masing2
4 sudu besar pewarna berperisa pandan - jenama Double Lion (ingat cari jenama nie jer baru kaw rasanya)
1 peket getah anggur (khatira) - boleh beli di kedai India
1 peket kembang semangkuk - boleh beli di kedai sensai
1 peket biji selasih
Cara-cara :
1. Rendamkan getah anggur, biji selasih dan kembang semangkuk dalam bekas berasingan. Rendam guna air panas.
2. Bila dah kembang, toskan dan cuci semula bahan2 tersebut menggunakan air masak. Toskan sekali lagi.
3. Bancuhkan gula bersama sedikit air panas.
4. Campurkan air, susu cair dan air gula. Kacau sebati.
5. Masukkan getah anggur, biji selasih dan kembang semangkuk. Kacau sebati.
6. Hidangkan bersama-sama ais batu.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan